Hur går ägarbytet till när du säljer din bil

Så hur går ägarbytet till när du vill sälja din bil? Säljer du din bil privat kan du ställas inför utmaningen att hålla reda på många papper och ägarbyte samt att säkerställa att betalning kommit in, vilket kan leda till bedrägeririsker. Men du kan undvika detta genom att sälja din bil till Sveamotors. Vi tar hand om all administrativ process och säkerställer att allt går smidigt och säkert. Registreringsbeviset för bilen består av två delar, Del 1 och Del 2. Del 1 innehåller detaljerad information om bilen och vem som äger den, medan Del 2 är en värdehandling. För att sälja din bil och göra ett ägarbyte måste du ha ett giltigt registreringsbevis. Du behöver Del 2 för att kunna genomföra ett ägarbyte.

Skydda din bil

För att skydda din bil och förhindra bedrägerier bör du aldrig lämna registreringsbeviset i bilen över natten. Om du har tappat bort eller förlorat någon del av registreringsbeviset kan du beställa ett nytt från Transportstyrelsen, som skickas till din folkbokföringsadress kostnadsfritt med e-legitimation.

Vi hjälper dig med ägarbytet när du ska säljer din bil

Innan vi åker ut till dig säkerställer vi att samtliga papper finns tillgängligt på plats. Gör din bilförsäljning enklare med vår online tjänst eller via telefon för värdering. Få ett försäljningspris på nolltid och beställ sedan lugnt ett nytt registreringsbevis som du lämnar till oss. Vi avslutar ägarbytet på ett smidigt sätt.

Våra bekväma kostnadsfria värdering utgör de inledande stegen i processen för att sälja din bil till oss. Genom att använda dessa tjänster kan du snabbt och bekvämt få ett försäljningspris för din bil. När du har godkänt priset kan du med lugn beställa ett nytt registreringsbevis för din bil, vilket vi sedan kommer att använda för att slutföra bilaffären på ett smidigt och professionellt sätt.

Ägarbyte vid privat bilförsäljning

När du ska sälja din bil och genomföra ägarbyte, finns det flera viktiga aspekter att tänka på för att göra processen smidig och problemfri:

Dokumentation Samla alla nödvändiga dokument som krävs för ägarbytet. Detta inkluderar bilens registreringsbevis, servicehistorik, eventuella garantidokument och eventuell ägandeinformation om fordonet.

Betalning och försäkring: Se till att alla eventuella lån på bilen är lösta innan du säljer den. Avsluta eventuella leasingavtal eller lån och se till att du har tydliga kvitton eller intyg som visar att fordonet är skuldfritt. Stäng även av eventuell försäkring på bilen när ägarbytet är slutfört.

Överlåtelseavtal: Skapa ett skriftligt överlåtelseavtal som klart och tydligt specificerar villkoren för försäljningen. Detta bör inkludera priset, datumet för överlämnandet av bilen och eventuella garantier eller ansvarsbegränsningar.

Besiktning: Det kan vara en bra idé att låta en oberoende part, som en mekaniker, utföra en besiktning av bilen innan försäljningen. Detta kan öka förtroendet för köparen och minska risken för tvister senare.

Ägarbytet hos Transportstyrelsen: Efter att försäljningen är överenskommen och du har mottagit betalningen, gå till Transportstyrelsen för att genomföra det formella ägarbytet. Du måste lämna in bilens registreringsbevis och eventuell försäljningshandling.

Muntliga överenskommelser: Undvik muntliga överenskommelser om försäljningen. Ha allt skriftligt och dokumenterat för att undvika eventuella tvister i framtiden.

Betalsätt: Kontrollera att du mottar betalningen på ett säkert sätt, som en banköverföring eller en säker form av betalning. Undvik kontanter om det är möjligt, eftersom det kan vara osäkert.

Slutöverlämning: Innan du överlämnar bilen till köparen, se till att alla personliga ägodelar är borttagna och att bilen är i det skick som har överenskommits.

Skattekonsekvenser: Var medveten om eventuella skattekonsekvenser av försäljningen och se till att du rapporterar den korrekt till skattemyndigheterna om det behövs.

Genom att följa dessa riktlinjer och vara noga med dokumentation och överenskommelser kan du göra ägarbytet och försäljningen av din bil så smidig och säker som möjligt. Det är också en bra idé att konsultera med en juridisk rådgivare eller expert om du är osäker på någon del av processen.

Erfarna säljare

Vi förstår att försäljning av en bil kan vara en tidskrävande och ibland komplex process, men med vårt engagemang för att ge dig en positiv upplevelse och våra erfarna säljare vid din sida kan du vara säker på att din bilaffär kommer att avslutas smidigt och tillfredsställande. Vi är här för att göra hela ägarbytet av bilen så bekväm som möjligt för dig som kund.

Ägaröverförringspappret, annars registreringsbevis

Ägarbyte- eller ägaröverföringspappret för din bil kallas oftast ”registreringsbevis” eller ”fordonsbevis.” Det är det dokument som visar vem som äger bilen. För att hitta detta papper bör du kolla i bilens pappersarbete eller bilregistret. Normalt finns det två delar av registreringsbeviset:

Övre delen: Detta är den del som behålls av köparen efter en bilförsäljning. Köparen fyller i den här delen och skickar in den till Transportstyrelsen för att officiellt registrera ägarbytet.

Undre delen: Den undre delen av registreringsbeviset behålls av säljaren. Det är viktigt att spara denna del som ett bevis på försäljningen.

Om du inte hittar registreringsbeviset, kan det vara bra att kontakta Transportstyrelsen i Sverige för att få vägledning om hur du kan få en kopia eller ett nytt registreringsbevis om det har förlorats eller skadats. De kan också ge dig mer information om ägarbyteprocessen och de dokument som krävs vid en bilförsäljning.

Professionell hjälp

Sveamotors bilförsäljning kan hjälpa dig med ägarbytet vid din bilförsäljning. Att ha professionell hjälp och stöd vid ägarbytet kan göra hela processen smidigare och mindre krånglig. De kan säkra att alla nödvändiga dokument är korrekt ifyllda och att ägandebytet rapporteras korrekt till Transportstyrelsen.

För att genomföra ägarbytet med Sveamotors bilförsäljning, bör du kontakta oss direkt och följa anvisningar och riktlinjer. Vi kommer att kunna förse dig med exakt information om vilka steg som krävs och vilka dokument som behövs för att slutföra ägarbytet framgångsrikt.

Vi utför ägarbytet korrekt och enligt alla lagar och regler, vilket är av avgörande betydelse för att undvika eventuella framtida problem.

Du kan även ringa oss på 08 – 770 90 70 eller skicka ett mejl till info@sveamotors.se

hur det funkar

Enkelt, smidigt och tryggt

Vi hjälper dig som vill sälja din bil eller letar efter en ny bil. Börja med att värdera din bil, låt oss värdera din bil och få betalt direkt. 

Värdera din bil

Värdera din bil snabbt och enkelt online

Välj erbjudande

Vi återkommer med vad din bil är värd

Få betalt direkt

Efter du godkänt vår värdering, så får du betalt direkt